Odvečni kilogrami vplivajo na vaše počutje?

Objavljeno v: Novice Datum: 2018-05-18
Odvečni kilogrami vplivajo na vaše počutje?
V današnjem okolju smo na vsakem koraku izpostavljeni številnim možnostim prevelikega energijskega vnosa: kalorij, ki jih vnesemo v telo, zaradi današnjega neaktivnega življenjskega sloga, ne porabimo.
 
Tudi v Sloveniji se v vseh starostnih skupinah vse pogosteje pojavlja trend naraščanja prekomerne telesne teže in debelosti. Kar 55,1 odstotka odraslih Slovencev se bori s čezmerno telesno težo, 15,1 odstotka oseb pa je debelih.
 
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je debelost največji globalni kronični zdravstveni problem odraslih. Tveganje za smrt pred 70. letom se povečuje sorazmerno s čezmerno telesno težo, ki lahko skrajša življenjsko dobo tudi do 10 let.
 
Kaj je pravzaprav debelost?
 
Debelost je zdravstveno stanje, pri katerem se je presežek telesne maščobe nakopičil do tolikšne mere, da bi lahko imel negativen učinek na zdravje, ki vodi do zmanjšane pričakovane življenjske dobe in povečanih težav z zdravjem. Ljudje se štejejo kot debeli, če njihov indeks telesne mase (ITM – razmerje med maso v kg in kvadratom telesne višine v m) presega 30 kg/m2. Največkrat je posledica kombinacije prevelike količine užite hrane, pomanjkanja telesne dejavnosti in genetske dovzetnosti, čeprav obstajajo primeri, katerih vzrok so predvsem genetske in endokrine motnje, zdravila ali duševne motnje. Debelost povečuje verjetnost raznih bolezni, zlasti bolezni srca, sladkorne bolezni tipa 2, obstruktivne apneje med spanjem, nekaterih vrst raka in osteoartritisa.
 
Zdravljenje debelosti
 
Dieta in telesna aktivnost sta stebra pri zdravljenju debelosti. Kakovost prehrane je mogoče izboljšati tako, da se zmanjša uživanje energijsko bogatih živil, kot so živila z visoko vsebnostjo maščob in sladkorjev, in da se poveča uživanje vlaknin v prehrani. Debeli ljudje lahko jemljejo zdravila proti debelosti, ki v kombinaciji z ustreznejšo prehrano zmanjšajo apetit in absorpcijo maščob.
 
Kaj lahko storimo sami?
 
V svojo prehrano vključite hrano, ki kuri maščobe. Ta hrana pomaga pospešiti presnovo, ki pomaga telesu izgubiti maščobo. Jejte hrano, ki vsebuje veliko beljakovin in zdrave maščobe. Vaš jedilnik naj sestavljajo predvsem živila, kot so brokoli, zeleni čaj, zelje, korenje, jalapeno, fižol (rdeči, beli, mornarniški), grenivke, lubenica, jabolka, jagodičevje, kajenski poper, česen, ingver, nizkomaščobni mlečni izdelki, papaja itd.
 
Najboljše športne aktivnosti, ki vam bodo pomagale doseči zastavljeni cilj, so tiste, ki vključujejo celotno telo, kot na primer hoja, plavanje, tek in vaje z utežmi.
 
V kombinaciji z ustrezno prehrano, športno aktivnostjo in prehranskimi dodatki lahko uravnavate svojo telesno težo, preden se razvije bolezensko stanje.
 
Tudi pri nas vam lahko ponudimo efektivno pomoč:
 
Priporočamo Vitalis Forte +, s pomočjo katerega boste na naraven način poskrbeli za svoje zdravje, se znebili odvečne maščobe, razstrupili svoje telo in zmanjšali tveganje za nastanek različnih kroničnih obolenj.
 
Naročite ga lahko tukaj.
 
 
Poskrbite zase in za svoje telo in obvarujte svoje zdravje pravočasno.